Numerical Ability Mcq Question

  1. From the time the front of a train enters a platform, it takes 25 seconds for the back of the train to leave the platform, while travelling at a constant speed of 54 km/h. At the same speed, it takes 14 seconds to pass a man running at 9 km/h in the same direction as the train. What is the length of the train and that of the platform in meters, respectively?
  1. 210 and 140
  2. 162.5 and 187.5
  3. 245 and 130
  4. 175 and 200
Correct Option : D

Train speed (ST) = 54 km/h
Time = 25 sec for travelling length of train and length of platform
Man speed (SM) = 9 km/h
Speed of train to man = 45 km/h
Time = 14 sec
So, length of train = time × speed

= 14 × 45 ×
5
18

Length of train (LT) = (35 × 5 m) = 175 m
Length of platform (L) + length of train (LT) = speed × time
= 54 ×
= 54 ×
5
× 25 = 15 × 25 = 375m
18

∴ Length of platform (L) = 375 - 175 = 200 m

Home » Verbal Ability » Numerical Ability » Question


Comments

Leave A Comment